Certyfikat
Tak
Powiat Limanowski / Gmina Jodłownik
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego 1,2 kg
Produkt regionalny z unijnym certyfikatem ChNP
W gęstych lasach górzystego Beskidu Wyspowego, na terenach nienaruszonych działalnością człowieka, powstaje wyjątkowo cenna, jedyna w swoim rodzaju substancja – spadź jodłowa. Produkują ją maleńkie owady – mszyce należące do gatunku miodownica jodłowa zielona. Pobierają one z gałęzi jodłowych sok roślinny i przekształcają go w słodką, lepką spadź, bogatą w składniki mineralne, witaminy z grupy B, a także tlenki potasu, magnezu, fosforu oraz sodu.
Ten gęsty płyn stanowi doskonałe źródło węglowodanów dla pszczół, które znajdują go na jodłowych igiełkach i gałązkach, a następnie zanoszą do ula. Po dostarczeniu spadzi do ula rozpoczyna się proces tworzenia z niej miodu. Kiedy ich dzieło jest gotowe, delikatnie wybieramy miód z uli, aby go odwirować. Po przecedzeniu wystarczy już tylko przelać go do słoików. Jego intensywny, żywiczny aromat i wyrazisty kolor stanowią idealne dopełnienie dla charakterystycznego smaku.
Kiedy stosować miód spadziowy z Beskidu Wyspowego? Warto sięgnąć po niego, by:
• bez wyrzutów sumienia zjeść coś pysznego,
• wzmocnić swoją odporność,
• wspomóc leczenie przeziębienia, grypy i innych infekcji,
• złagodzić przebieg chorób przewodu pokarmowego,
• uregulować pracę układu sercowo-naczyniowego,
• wyrwać się z zimowego marazmu i nabrać pozytywnej energii.
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie też doskonałym, niebanalnym prezentem dla każdego konesera miodów!