Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

Nie masz konta? Zarejestruj się

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego - produkt regionalny

Certyfikat

Certyfikat

Tak

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Nie

Pogorzany

Powiat Limanowski / Gmina Jodłownik

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego 1,2 kg

Produkt regionalny z unijnym certyfikatem ChNP

 

W gęstych lasach górzystego Beskidu Wyspowego, na terenach nienaruszonych działalnością człowieka, powstaje wyjątkowo cenna, jedyna w swoim rodzaju substancja – spadź jodłowa. Produkują ją maleńkie owady – mszyce należące do gatunku miodownica jodłowa zielona. Pobierają one z gałęzi jodłowych sok roślinny i przekształcają go w słodką, lepką spadź, bogatą w składniki mineralne, witaminy z grupy B, a także tlenki potasu, magnezu, fosforu oraz sodu.

Ten gęsty płyn stanowi doskonałe źródło węglowodanów dla pszczół, które znajdują go na jodłowych igiełkach i gałązkach, a następnie zanoszą do ula. Po dostarczeniu spadzi do ula rozpoczyna się proces tworzenia z niej miodu.  Kiedy ich dzieło jest gotowe, delikatnie wybieramy miód z uli, aby go odwirować. Po przecedzeniu wystarczy  już tylko przelać go do słoików. Jego intensywny, żywiczny aromat i wyrazisty kolor stanowią idealne dopełnienie dla charakterystycznego smaku. 

 Kiedy stosować miód spadziowy z Beskidu Wyspowego? Warto sięgnąć po niego, by:

bez wyrzutów sumienia zjeść coś pysznego,

wzmocnić swoją odporność,

wspomóc leczenie przeziębienia, grypy i innych infekcji,

złagodzić przebieg chorób przewodu pokarmowego,

uregulować pracę układu sercowo-naczyniowego,

wyrwać się z zimowego marazmu i nabrać pozytywnej energii.

 Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie też doskonałym, niebanalnym prezentem dla każdego konesera miodów!